Nu stiu de ce, dar iarna + paine de casa = LOVE in mintea mea. Nu stiu de ce, de la mirosul de aluat care dospeste (o fi ceva gresit cu mine pentru ca imi place mirosul de drojdie???) de la mirosul de paine coapta, proaspat scoasa din cuptor sau de dragul de a manca paine calda cu un pic de unt deasupra, dar, repet… iarna + frig afara + cald in casa + miros de paine proaspata in toata casa = mega LOVE! Asa ca, azi avem o reteta de paine. Atata vreau sa va spun ca pozele (am avut problem cu aparatul si nu sunt chiar cele mai reusite ale mele) nu ii fac cinste painicii, care este DELICIOASA! Toti cei care au gustat au zis ca e minunata, ca seamana cu un cozonac, ca e super pufoasa. Asa ca, fara teama, incercati reteta asta, e absolut perfecta pentru iarna!
Ingrediente:
- 700g faina
- 200ml lapte
- 200ml apa
- un pliculet drojdie uscata
- 3 linguri ulei de masline
- o lingura zahar
- 2 lingurite sare
- ceapa mare rosie, taiata felii subtiri
- inca 3 linguri ulei de masline
- 50g nuci tocate marunt
- 2 lingurite sare grunjoasa
Mai intai punem faina intr-un bol si facem in mijloc o gropita, unde punem apa, laptele, uleiul de masline, drojia, zaharul, sarea. Amestecam bine cu mana pana avem o compozitie omogena apoi framantam 8-10 minute, pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de mana si de vas. Punem aluatul intr-un bol curat si il lasam sa dospeasca 1 ora – 1 ora si jumatate sau pana isi dubleaza volumul. Trebuie sa punem bolul intr-un loc caldut, ca sa fim siguri ca dospeste de nu se mai opreste Scoatem apoi aluatul si il mai framantam 10 minute, apoi il asezam intr-o tava ovala, unsa cu putin unt. Facem adancituri in paine, cu degetul, exact ca la focaccia, apoi o stropim cu putin ulei de masline.
Calim ceapa in 3 linguri de ulei de masline, pana este