România şi-a îmbunătăţit poziţia în clasamentul Paying Taxes 2014 prin reducerea numărului de ore pentru conformarea cu legislaţia fiscală, la 200 de ore anual, al treilea cel mai bun timp din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui raport al Băncii Mondiale şi PwC. Totuşi, din cauza slabei utilizări a sistemelor de plată online, România este în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an. De asemenea, România ocupă abia poziţia 134 din 189 într-un clasament al uşurinţei plăţii taxelor.
Conform documentului, România este a treia cea mai bine clasată ţară din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al timpului necesar conformării cu legislaţia fiscală, după Estonia şi Lituania, dar înaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) şi Bulgariei (454 de ore), potrivit Agerpres.
'Cu toate acestea, situaţia României este îngreunată de slaba utilizare a posibilităţilor de plată online, ceea ce face din România în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an din Europa Centrală şi de Est - 39. Chiar dacă acest indicator s-a îmbunătăţit în ultimul an, fără o reducere în continuare a numărului de plăţi nu vom putea îmbunătăţi substanţial poziţia în clasamentul Paying Taxes', a spus liderul Departamentului de Taxe şi Consultanţă Juridică, PwC România, Mihaela Mitroi.
Potrivit unui sondaj realizat recent de PwC România, managerii financiari ai companiilor din România şi-ar dori ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să se concentreze pe creşterea posibilităţii depunerii în format electronic a declaraţiilor fiscale şi a plăţii online a taxelor, prin investiţii în infrastructura IT a agenţiei.
'ANAF este într-un moment crucial în care trebuie să se reformeze pentru a putea creşte gradul de colectare