Colegiul Medicilor recenzează în această perioadă medicii trecuţi de vârsta pensionării care lucrează încă în spitalele publice, la începutul anului viitor viza acordându-se doar în baza unui dosar complet.
Aproximativ 50 de medici trecuţi de vârsta pensionării, dar care încă lucrează în spitalele din judeţ, vor primi de la începutul anului viitor viza de la Colegiul Medicilor doar dacă prezintă toate documentele legale.
Prelungirea dreptului de liberă practică, pentru sectorul public, în cazul medicilor trecuţi de vârsta pensionării se face în baza unei decizii din 2008 a Colegiului Medicilor din România. Prin această decizie s-a permis menţinerea în activitate a medicilor pensionari pentru a susţine activitatea din spitale, mulţi dintre medicii aflaţi în această situaţie asigurând astfel funcţionarea liniilor de gardă.
„Reglementări există în domeniu din 2008, nu este nimic nou, doar că s-a ajuns la o înţelegere, atunci când Guvernul Boc a emis ordonanţa care stipula o angajare nouă la şapte persoane care părăsesc unitatea. S-a ajuns la dificit de personal, dar situaţia s-a schimbat acum, când angajările se fac unu la unu. De fapt nimeni nu împiedică menţinerea medicilor, doar că trebuie să prezinte dosarul complet, care conţine inclusiv adresa spitalului prin care ni se specifică faptul că postul nu a putut fi ocupat prin concurs, precum şi data la care va fi scos din nou la concurs. Oricum peste vârsta de 70 de ani nu mai putem prelungi, pentru sistemul public”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Olt, medicul Marinache Costache.
Şefii spitalelor au menţinut în activitate medici trecuţi de 65 de ani atât din motivul lipsei de personal, cât şi pentru că în sistem există cutuma menţinerii acestora în activitate încă un an, doi. Când însă se pune tranşant problema că generaţii întregi de medici nu-şi găsesc locul şi