Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat că aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare pentru firmele cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro a creat distorsiuni în piaţă şi a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii.
Ca reacţie, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, a spus că TVA-ul la încasare a creat foarte multe probleme tuturor categoriilor de întreprinderi, pentru că s-a aplicat într-un mod discriminant.
“A creat foarte multe probleme, pentru că TVA la încasarea facturii s-a aplicat discriminant fapt ce a pus în dificultate constructorii. S-au creat mari probleme. Măsura trebuia aplicată tuturor categoriilor de firme. Să se aplice TVA la încasare în mod nediscriminatoriu, şi totodată, să se renunţe la limită, să se aplice indiferent de cifra de afaceri a firmelor”, a declarat pentru Curierul Naţional, preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu. El a afirmat că cei din construcţii încă au dificultăţi în recuperarea creanţelor.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat în mai multe rânduri că TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, întrucât încalcă prevederile legislaţiei europene, iar România riscă declanşarea procedurii de infringement.
Preşedintele ARACO a precizat că această declaraţie este o încercare de a îndulci efectele negative a măsurii, arătând că plata la încasare trebuie să se facă indiferent de tipul afacerii. Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat că aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare pentru firmele cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro a creat distorsiuni în piaţă şi a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii.
Ca r