Este necesara sprijinirea cetatenilor cu situatie materiala precara care beneficiaza de serviciul de alimentare cu apa si de canalizare Sursa imagine: Savoiu Ionut Cristian
Esentiala pentru sanatatea umana, apa constituie una dintre cele mai importante resurse naturale necesare pentru bunastarea economica si sociala. Distributia unei cantitati suficiente de apa de buna calitate pentru consumul casnic, colectarea si epurarea apelor uzate respectand normele de mediu actuale reprezinta conditii importante pentru un nivel de trai corespunzator standardelor de civilizatie ale Europei de azi.
Programul de Guvernare 2013-2016 mentioneaza intre obiectivele majore si continuarea realizarii proiectelor de investitii pentru modernizarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare a apelor uzate atat in mediul urban cat si rural, in concordanta cu Directivele Europene in domeniu, in vederea respectarii angajamentelor europene si internationale.
A devenit deja o problema curenta faptul ca foarte multi utilizatori persoane fizice care nu au venituri sau au venituri mici sa acumuleze datorii, ajungand, in cele din urma, la un blocaj, prin imposibilitatea esalonarii restantelor la serviciul de alimentare cu apa si de canalizare. Consecinta trista inseamna, de cele mai multe ori, intreruperea sau chiar debransarea acestor servicii. Inutil de precizat ca recuperarea pe cale legala a creantelor, a dobanzilor, a penalitatilor si a eventualelor cheltuieli ocazionate de executarea silita este extrem de dificila, uneori chiar imposibila.
Raportate la cadrul legislativ existent, autoritatile locale nu pot sprijini aceasta categorie defavorizata. In acelasi timp, insa, fara identificarea unor solutii care sa sprijine aceste persoane, va exista pericolul ca programele de dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si st