Amanarea de catre autoritatile romane a acordarii unui numar de certificate verzi ar putea afecta negativ investitiile in sectorul energiei regenerabile, noteaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), intr-un raport anual care analizeaza evolutia din ultimul an a statelor in care institutia financiara este activa.
Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare si pana in 2018 pentru centralele eoliene.
Unele elemente raman neclare in privinta caracterului neretroactiv al ordonantei adoptate de Guvern in iunie si exista incertitudini referitoare la transparenta si predicitibilitatea mediului de afaceri in implementarea unor noi proiecte de energie regenerabila, arata BERD.
De asemenea, Romania trebuie sa intensifice eforturile vizand scaderea ratei imprumuturilor neperformante, noteaza BERD.
"Printre acestea se numara inlaturarea barierelor de reglementare pentru restructurarea sau reevaluarea negativa a creditelor neperformante, care reprezinta peste 20% din soldul total al imprumuturilor", se arata in raport.
Rata imprumuturilor neperformante a crescut in septembrie la 21,56% din soldul creditelor, de la 20,3% in iunie si 17,34 % in septembrie anul trecurt, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Nivelul creditelor neperformante este ridicat in sistemul bancar din Romania, dar riscurile sunt compensate de nivelul ridicat de provizionare.
Masurile adoptate pentru consolidarea stabilitatii sectorului financiar dau rezultate, noteaza BERD.
Astfel, bancile au rezistat bine dificultatilor economice din ultimii ani. Supravegherea bancara a fost intarita semnificativ, iar garantarea depozitelor a fos