IMINENŢA UNUI CUTREMUR MAJOR ESTE DESTUL DE CLARĂ! “Noi, în România, luăm lucrurile lejer dar la cutremur nu poţi să fugi cu televizorul în spate”
Interviu. Iminenţa unui eveniment major este clară pentru companiile străine de reasigurare care activează pe piaţa asigurărilor de calamitate din România, afirmă, pentru Capital, preşedintele uneia dintre cele mai mari societăţi de profil.
Capital: Majoritatea asigurărilor de locuinţă sunt concentrate în Bucureşti şi în câteva oraşe mari. Cum vedeţi această distribuţie neuniformă? Încercaţi să mergeţi şi spre alte zone?
Mihai Tecău(preşedinte Omniasig) : Când vine vorba despre asigurare contează foarte mult veniturile populaţiei. Tocmai de aceea asigurările se vând mai bine acolo unde oamenii au mai mulţi bani. Cât am vrea să ne dăm peste cap noi asigurătorii, dacă bugetul lunar nu permite, trebuie luat din suma alocata pentru mancare, iar asta este foarte greu... Pe de altă parte, există diferenţe substanţiale de risc. Zona de est, este mult mai expusă la cutremur ca Bucureştiul sau Ploieştiul, de exemplu. În acelaşi timp este zona de vest unde dispare total riscul de cutremur. Iar în România cutremurul este cel mai devastator. În rest nu poţi să vorbeşti de daune la toate locuintele sau de foarte multe daune la un moment dat. Mai trebuie adăugat aici un aspect foarte important. Cred că mai trebuie să mai lucrăm la partea de educaţie, trebuie să informăm populaţia asupra necesitatii reale de a avea o asigurare de locuinta.
Capital: Contează şi mentalitatea oamenilor, felul de a fi al românului?
Mihai Tecău: Sigur. Evoluţia pieţei depinde foarte mult de felul cum suntem noi ca oameni. Partea de vest a Europei priveşte riscul mai circumspect. Noi aici le luăm mai uşor şi dacă a trecut e cu Doamne Ajută!. Oamenii ar trebui să fie interesaţi de ce măsuri să ia