Camerele parlamentare și-au votat bugetele cu care speră să se descurce în 2014. Cei 588 de senatori și deputați au la dispoziție puțin peste 336 de milioane de lei. Aprobarea bugetului propriu în Camera Deputaților nu a fost lipsită de un scandal între putere și opoziție.
Bugetul pe anul viitor al camerei, de 235 de milioane, este mai mare cu 13 procente decât cel din 2013. La vot, 270 de deputaţi au fost pentru, 25 împotrivă și 26 s-au abţinut.
Banii nu reprezintă însă numai salariile parlamentarilor, ci și sumele cuvenite celor peste 1.400 de funcționari ai camerei, plus cheltuielile cu bunurile şi serviciile.
Pentru acest din urmă capitol vor fi în 2014 aproximativ 56 de milioane, bani din care se asigură funcționarea și întreținerea clădirii, materialele necesare activităţii legislative, cheltuielile de protocol, cheltuieli cu cazarea și deplasările.
Aprobarea bugetului Camerei Deputaților a fost însoțită de schimburi acide de replici între șeful camerei și reprezentanți ai PDL, în opoziție. Deputatul democrat-liberal Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că PDL nu va vota bugetul camerei pentru că este majorat de la 208 la 235 de milioane de lei, în timp ce impozitele şi taxele cresc.
Creșterea e chiar din cauza PDL, a venit replica de la președintele camerei, deputatul Valeriu Zgonea. Majorarea e cauzată de cei 78 de parlamentari ”care au intrat pe uşa din dos de pe locul 3”, spune Zgonea, care i-a acuzat pe cei din PDL că în anii anteriori au irosit banii publici.
La Senat, situația a fost mai calmă, astfel încât plenul a aprobat și adoptat proiectul de hotărâre privind bugetul propriu pe 2014, de 100,8 milioane de lei. Suma cheltuită cu salariile aleșilor și ale angajaților senatului e cea mai mare din buget, 77 de milioane de lei, adică mai mult de trei sferturi din buget.
Revenind la cheltuielile Camerei Deputaților