Prea mulţi bani pentru un fotbal supralicitat şi populat cu profitori
Ştirea ultimelor săptămîni în Marea Britanie sună aşa: megacompania BT a stabilit că fotbalul valorează 1 miliard de euro. Banii s-au vărsat deja. Cine vrea să vadă un singur minuţel de Liga Campionilor, Liga Europa, Premier League şi alte ligi şi campionate va trebui să devină abonat BT. Din 2015 pînă în 2018, cale de un miliard de euro, fotbalul mare va trece prin BT, înainte de a ajunge la publicul britanic - cel mai plătitor dintre toţi plătitorii de fotbal ai lumii. Aşa arată viitorul şi tot aşa trecutul fostului şef de distribuţie, BSkyB, care rămîne cu dreptul de a transmite bob, scrimă şi, în vedetă, Liga Profesionistă - Dragomir/Iorgulescu.
Indiscutabil, după noul deal, fotbalul primeşte ceva: un munte himalayan de bani. Premier League devine un al doilea City, cluburile pot porni cu ochii închişi la cumpărături, jucătorii se îmbogăţesc, iar Anglia va fi eliminată încă din Grupele Cupei Mondiale. Nu contează. Şi asta se poate vinde şi transmite. În acelaşi timp, suporterii vor sărăci. Fotbalul le va ieşi pe nas şi din buzunare, dar poate asta merită şi asta îşi doresc mulţimile care arborau duminica trecută pe Old Trafford lozinca “ManU is our religion!”. Religia e gratuită, dar clerul costă. Ce primesc la schimb suporterii e mai puţin important, deşi ar fi de notat că, peste tot, calitatea produsului scade direct proporţional cu isteria promovării.
La o privire mai atentă, Neymar, de pildă, e un farseur mărunt, care cerşeşte un penalty inadmisibil în meciul cu Milan. Strălucirea mediatică nu poate acoperi găurile din blindaj. Fotbalul s-a scumpit exorbitant, iar oamenii care îl conduc, şi mai şi. În consecinţă, au apărut dileme tarifare: cît costă per cap de delegat FIFA un Mondial în Qatar? E varianta Rusia 2018 mai ieftină? Nu vă pripiţi cu evaluările. BT a injectat