Campania „Adoptă un consilier” lansată de Centrul de Resurse pentru Participare (CeRe) s-a încheiat. Rezultatele se mai lasă aşteptate, pentru că oamenii nu au reuşit încă să comunice cu reprezentanţii aleşi ai Capitalei, să afle dacă aşteptările lor vor fi sau nu îndeplinite. Dintr-un total de 52 de consilieri, doar 33 au fost adoptaţi de către bucureşteni, unul s-a autoadoptat, iar 7 consilieri au fost clasaţi în „categoria grea”. Sintagma îi defineşte pe cei care nu şi-au făcut publice datele de contact sau nu au răspuns solicitărilor.
Scopul declarat al campaniei a fost responsabilizarea primarulului general şi a consilierilor municipali, aleşi prin vot direct din 4 în 4 ani. În acest sens, CeRe a lansat site-ul www.nuasteptasupereroi.ro cu sloganul „Cere-ţi oraşul înapoi”, care a monitorizat întreaga campanie.
Acţiunea civică a urmărit să scoată la iveală cine sunt cei 52 de oameni care votează, cum se cheltuieşte bugetul Bucureştiului şi care sunt priorităţile acestui oraş. Consilierii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) sunt oameni care nu sunt deranjaţi de alegătorii pe care îi reprezintă şi sunt puţin cunoscuţi. După închiderea campaniei, CeRe va continua să publice informaţiile colectate şi promite să o extindă şi la primăriile de sector.
E-mailuri, SMS-uri şi violenţe verbale
Un criteriu după care cetăţenii şi-au contactat aleşii a fost localitatea de baştină. Magdalena Dorcioman s-a adresat către 4 consilieri, dintre care trei sunt din judeţul Argeş, ca şi ea. Dar conexiunea nu a funcţionat şi nu a primit nici un răspuns. Doar Silviu Văduva a trimis prompt pe e-mail un număr de telefon, pentru a stabili cum să răspundă la întrebări. Loredana nu a primit răspuns pe e-mail, dar a găsit un binevoitor pe Facebook care i-a dat numărul de telefon al lui Dragoş Florescu. Irina se luptă cu sistemul: Gabriel Fătu nu are