Trei sute cincizeci de lei. Aceasta este suma din care trebuie să supravieţuiască, lună de lună, peste 20.000 de olteni aflaţi în evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt. Este vorba de pensia minimă garantată sau, mai nou, indemnizaţia socială pentru pensionari, al cărei cuantum se stabileşte anual, prin legea bugetului de stat.
Datele centralizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt arată că, la nivelul judeţului, 20.195 de pensionari beneficiază de pensia socială minim garantată, de 350 lei.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoţite de documente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În această categorie sunt incluşi şi agricultorii, invalizii, urmaşii celor care au lucrat, cei care primesc o pensie anticipată sau care s-au pensionat la limita de vârstă.
Există pensii şi de peste 4.000 de lei
În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată se acordă fiecărui urmaş în parte. Există, însă, şi pensii de lux. Potrivit Casei Judeţene de Pensii, cea mai mare pensie de asigurări sociale ajunge la 4.400 de lei.
„În situaţia persoanelor care beneficiază prin cumul atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Pensia socială minimă garantată se acordă numai în situaţia în care veniturile însumate se situează sub nivelul de 350 de lei”, a pr