In ultimele decenii, schimbarile climatice care afecteaza vremea pe Terra au devenit tot mai violente si mai dese. Oamenii de stiinta au initiat o serie de studii si cercetari, pentru a-si forma o idee despre cat si cum vom avea de suferit din cauza acestui fenomen, dar mai ales cum va arata Pamantul in urmatoarele zeci de ani.
Cercetatorul Owen Gaffney declara recent intr-un interviu: "Dorim sa prezentam si sa explicam populatiei riscurile climatice in asa fel incat sa aratam exact la ce se refera oamenii de stiinta specializati in probleme climatice atunci cand spun 'probabil' sau 'improbabil'.
Desi terminologia poate parea putin vaga, ea este mult mai precisa decat realizeaza majoritatea oamenilor", potrivit Sploid Gizmodo.
Situatia probabila prezentata in videoclipul urmator are la baza modelul climatic bazat pe constatarile de la Intergovernmental Panel on Climate Chang (IPCC), conexat cu efectele observate in Antropocen - noua era geologica in care ne aflam - si care se refera la efectele pe care le au oamenii asupra ecosistemelor de pe Pamant, inclusiv asupra transformarii uscatului si a vietii din jurul nostru.
"Vrem sa aratam adevarata scara la care opereaza umanitatea in prezent. Sunt sigur ca multi oameni presupun ca lumea este prea mare pentru ca noi sa avem un impact global. Insa, in realitate, avem dovezi clare ca noi schimbam ciclul global de carbon, de azot si cel al apei", a mentionat Owen Gaffney.
De asemenea, cercetatorul a adus in discutie si problema cresterii nivelului marii. "Cresterea nivelului marii este interesanta. Adesea, oamenii de stiinta specializati pe probleme climatice se concentreaza spre perioada de sfarsit a secolului, dar ignora faptul ca nivelul marii va continua sa creasca si ca fenomenul se va accelera, cauzand din ce in ce mai multe probleme.