Un dascăl din Capitală îşi educă elevii folosind metode "naziste": copiii de 9-10 ani sunt puşi să fi e "gardienii" colegilor lor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Amenzile de până la 2.500 de lei, asta vor primi dascălii care îşi umilesc elevii, conform noilor modificări aduse Legii privind protecţia drepturilo copilului.
Cel mai probabil însă, vor mai trece ani de zile până când abu zurile psihologice ale dascălilor împotriva elevilor vor fi complet stopate. Dovadă stă un caz nou: o învăţătoare de la Şcoala Nr.113 din Capitală, cu 30 de ani de experienţă la catedră, care a educat prin teroare o clasă întreagă.
La finalul lunii octombrie, aceasta l-a obligat pe un băieţel din clasa la care era învăţătoare, care avusese o altercaţie cu un coleg, să stea singur într- o bancă, cu spatele la clasă şi faţa la perete. Micuţul a stat aşa timp de patru zile, ceilalţi copii fiind însărcinaţi de dascăl cu rolul de "gardieni". Mama copilului pedepsit a alertat de urgenţă Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). După trei săptămâni în care nu a primit niciun răspuns, femeia a apelat la Fundaţia "Părinţi pentru părinţi" şi la Alinţa T.A.T.A.
Inspiraţi de cazul său, cei de aici au demarat o campanie dedicată acestor cazuri. În luna decembrie, va fi lansată lista neagră a şcolilor unde se petrec cele mai multe abuzuri, dar şi un ghid pentru părinţii copiilor afectaţi. "Abuzatori pot fi şi profesorii în vârstă, cu rezultate bune la clasă. Inspectoratul primeşte în jur de 15 astfel de sesizări pe zi, dar există ideea că performanţele justifică abuzurile psihologice", este de părere avocatul Bogdan Drăghici, preşedintele Alinaţei T.A.T.A. Sunt situaţii izolate, spune Constantin Trăistaru, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti: "Astăzi s-a reunit o comisie de cercetare care va stabili dacă faptele se confirmă şi dacă îi vor desface dascălului cont