Scris de T. Ex. - Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Gabriela Coma, a cerut într-o dezbatere din Parlament, analizarea posibilității de a crește vârsta de la care un copil poate fi instituționalizat, de la doi la trei ani.
Aflată la o conferință organizată de UNICEF, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, Gabriela Coman a cerut ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, dar și celorlalți parlamentari prezenți, să ia în calcul propunerea de modificare a legii privind protecția drepturilor copilului.
„Ar fi un mare pas pentru copii. Vă solicit să analizaţi o propunere de modificare a Legii 272 privind protecţia drepturilor copilului, în sensul de a interzice ca minorii mai mici de trei ani să fie instituţionalizaţi. Propun ca acest lucru să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2015, pentru a da astfel posibilitatea autorităţilor locale să fie pregătite şi să aibă resursele umane şi financiare”, a declarat Coman.
Aceasta a explicat că instituționalizarea unui copil nu este o soluție pentru creșterea și dezvoltarea sa. Un studiu recent a demonstrat că astfel de procese pot afecta dezvoltarea armonioasă a copilului, dar și structura creierului acestuia. Gabriela Coman a mai explicat se poate evita instituționalizarea copiilor până la vârsta de trei ani prin intensificarea reintegrării în familia naturală prin adopție sau prin apelarea la familii de plasament.
„Există ţări în care este interzisă plasarea copiilor în instituţii până la cinci sau până la şapte ani. Eu am încercat ca secretar de stat să interzic instituţionalizarea copiilor români până la şapte ani, dar este adevărat că la acel moment resursele nu permiteau o asemenea măsură. S-a ales atunci interzicerea instituţionalizării până la doi ani”, a mai explicat președintele FONPC.
Ministrul Muncii, Maria Câmpeanu, a susținut această pr