CDD Relocation: Doar 5% dintre românii care se mută apelează la o firmă specializată, majoritatea fiind expaţi
Una dintre problemele cu care s-a confruntat piaţa în acest an a fost reprezentată de numărul redus al clădirilor de birouri date în folosinţă
Firmele care în ultimii ani şi-au redus personalul şi anvergura afacerilor caută acum spaţii mai mici pentru a-şi eficientiza costurile
Piaţa locală de relocări este estimată la 5-6 milioane euro, sectorul fiind dominat de clienţii corporate, în contextul în care doar 5% dintre românii care se mută apelează la o firmă specializată.
Dana Dascălu, director general al CDD Relocation, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că această piaţă este împărţită între 5-6 companii importante, iar în ultimii cinci ani nu s-au înregistrat fluctuaţii majore în ceea ce priveşte valoarea pieţei. "Una dintre problemele cu care s-a confruntat piaţa de mutări în acest an a fost reprezentată de numărul redus al clădirilor de birouri date în folosinţă", a explicat aceasta, adăugând însă că această problemă ar putea să se îndrepte anul viitor, când este anunţată lansarea unui număr mai mare de spaţii de birouri.
Legat de preţuri, directorul firmei de relocări a spus că a existat o tendinţă de scădere, întrucât clienţii corporate au profit de criză şi au încercat să obţină un preţ mai mic.
"Au existat şi firme noi care au practicat preţuri foarte mici, dar care nu au rezistat pe piaţă pentru că nu aveau cum să lucreze sub costuri", a continuat Dana Dascălu.
Potrivit ei, dacă pentru companii este deja o obişnuinţă să apeleze la o firmă specializată atunci când îşi mută sediul, pe segmentul persoanelor fizice, România este cu mult sub nivelul din Europa de Vest sau SUA.
"Românul nu este obişnuit să plătească pentru a se muta"
"Pe segmentul persoanelor fizice, l