Raportul anual privind „stadiul unificării” germane arată pentru prima dată că migrarea din est spre vest a fost stopată. Şomajul din răsărit a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuşi, în multe sectoare continuă să existe un decalaj evident între partea apuseană şi cea răsăriteană a Germaniei.
Veşti bune din Germania. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, guvernul federal prezintă date optimiste privind dispariţia vizibilă a decalajului existent între Germania de est şi de vest. Ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich, care a prezentat miercuri la Berlin „Raportul guvernamental privind stadiul unificării” pe anul în curs, a constatat o armonizare a situaţiei economice a cetăţenilor din cele două părţi ale Germaniei.
„În ceea ce priveşte aspectele economice, adică prosperitatea materială, am înregistrat în noile land-uri o creştere a Produsului Intern Brut cu 0,5 procente în anul 2012. Cred că este o creştere însemnată. Mai constatăm şi faptul că Germania răsăriteană este o regiune producătoare de energie. Şi ceea ce cred că are o importanţă deosebită este faptul că acum cota şomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.”
Un alt aspect pozitiv reliefat în raportul guvernamental este cel legat de migraţia populaţiei din est spre vest. Lipsa locurilor de muncă a determinat pe mulţi est-germani să-şi părăsească locurile natale şi să se stabilească în partea occidentală a ţării. Ministrul de interne a anunţat că acest proces de migraţie internă, practic, a fost stopat.
Pe de altă parte, în raport se subliniază că în momentul de faţă se poate constata că numărul persoanelor din vest care s-au stabilit anul trecut în răsărit este aproape egal cu numărul celor care au plecat din est spre land-urile federale occidentale. În ceea ce piveşte dinamica demografică, rata natalităţii din est (1,4 copii pe