Indicele S&P500 al Bursei de la New York a atins la începutul acestei săptămâni nivelul-record de 1.800 de puncte
Bob Janjuah, strategist la Nomura, întrevede atingerea unui top în primul trimestru al anului viitor de unde să înceapă un declin de 25% sau chiar 50% pentru piaţa americană
Creşterea economică anemică, realităţile demografice proaste, datoria excesivă şi alocările greşite de capital ar urma să fie fundamentele noii pieţe "bear"
În şedinţa de luni a Bursei de la New York, indicele S&PP500 al acestei pieţe a depăşit pentru prima oară în istorie nivelul de 1.800 de puncte. Mişcarea nu a fost surprinzătoare pentru Bob Janjuah, strategist la grupul bancar japonez Nomura Holdings. Acesta miza încă din primăvară pe atingerea unui maxim pe indice în zona de 1.700-1.800 puncte într-unul din ultimele două trimestre ale acestui an. În opinia sa, însă, în sistemul financiar şi în economiile statelor dezvoltate sunt întrunite condiţiile pentru ca după finalul de trend, preconizat pentru acest trimestru sau pentru primele trei luni ale anului următor, să asistăm la un val de vânzări major care să ducă indicii Bursei americane cu 25% sau chiar cu 50% sub nivelurile maxime.
Înainte de a asista la această întoarcere a pieţei ar trebui să asistăm la o neglijenţă şi o complacere mai mare în rândul investitorilor reflectată de o volatilitate mai scăzută, scrie Janjuah în ultima sa notă către investitori preluată de portalul financiar Zero Hedge.
Cum arată "cărările" pieţei americane
Parcursul din a doua jumătate a lui 2013 a fost corect anticipat de analistul financiar. Din maximul local atins în primăvară, el miza pe o corecţie a indicelui S&P500 până la nivelul de 1.530 puncte de unde urmau să se reactiveze cumpărătorii pentru un rally până în zona de 1.700-1.800 puncte unde să se formeze un top în trimestrul al treilea