Scris de Călin Corpaş - Procurorii sunt chemaţi să depisteze retrocedările frauduloase de imobile, din ultimii 23 de ani.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cercetează felul în care au fost retrocedate mai multe imobile către entităţi bisericeşti, respectiv persoane fizice şi juridice. Preşedintele PRM, Gheorghe Funar, a transmis miercuri că a fost audiat de procurori în aceste speţe, el fiind, de fapt, cel care a introdus denunţul penal. Asemenea dosare au fost deschise la toate parchetele din Ardeal, anunţă Funar, care a dat şi o listă locală cu imobile retrocedate sau în curs de retrocedare frauduloasă, în opinia sa „către Ungaria şi biserici ungureşti”, după cum s-a exprimat politicianul. Iată imobilele din Oradea pe care le-a semnalat Funar: Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Palatul Baroc – Muzeul Ţării Crişurilor, clădirea fostei Policlinici Mari, clădirea în care a funcţionat Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Liceul sanitar Vasile Voiculescu, Liceul Ady Endre, clădirile de pe strada Independenţei de la nr. 11 şi nr. 13, clădirea Regiei Autonome de Îmbunătăţiri Funciare de pe strada Roman Ciorogariu.
Gheorghe Funar consideră că multe dintre retrocedări s-au făcut în mod ilegal, susţinând că majoritatea celor care le-au deţinut, înainte să fie naţionalizate, au fost despăgubiţi deja de Statul Român, în aur, în perioada interbelică! Liderul PRM a făcut şi alte afirmaţii grave, privitoare la securitatea naţională.
Multe dintre clădirile şi terenurile retrocedate după căderea comunismului către foştii proprietari, în special către bisericile istorice maghiare sunt frauduloase, afirmă Gheorghe Funar, preşedintele PRM. Acesta îşi susţine afirmaţia invocând o despăgubire pe care Statul Român ar fi plătit-o deja, în perioada interbelică, în favoarea foştilor mari proprietari maghiari din Ardeal. Despre care, însă, în mo