Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie care prevede că eurodeputaţii au dreptul de a decide unde şi când se reunesc, pe fondul discuţiilor privind sumele mari de bani cheltuite pentru cele două sedii ale Legislativului, de la Bruxelles şi Strasbourg.
Parlamentul European are în vedere iniţierea unei revizuiri a tratatelor pentru a propune modificările necesare, astfel încât PE, mai degrabă decât statele membre în unanimitate, să poată decide locaţia sediului său şi organizarea sa internă. Ar fi "mai eficient, mai ieftin şi mai protector faţă de mediu dacă ne-am afla într-un singur loc", se arată în textul adoptat.
"Continuarea migraţiei lunare între Bruxelles şi Strasbourg a devenit pentru majoritatea cetăţenilor UE o chestiune simbolică negativă (...), mai ales într-un moment în care criza financiară a determinat tăieri serioase şi dureroase a cheltuielilor în statele membre", se arată în textul aprobat cu 483 de voturi "pentru", 141 "împotrivă" şi 34 de abţineri.
Parlamentul se angajează să iniţieze o procedură ordinară de revizuire a tratatelor pentru a propune modificările necesare "pentru a permite Parlamentului să decidă locaţia sediului său şi organizarea sa internă". Conform Tratatului privind Uniunea Europeană, Parlamentul poate transmite Consiliului propuneri de amendare a tratatelor UE.
Articolul 341 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene stipulează că sediile instituţiilor UE trebuie să fie stabilite prin "acordul comun al guvernelor statelor membre". Protocolul 6 la tratatele UE stabileşte că "Parlamentul trebuie să aibă sediul în Strasbourg" unde trebuie organizate cele 12 sesiuni plenare lunare.
Rezoluţia indică costuri suplimentare anuale rezultate din dispersia geografică a Parlamentului (între Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg) estimate între 156 şi 204 milioane de euro - inclusiv costur