Sub Opera Romana e un buncar imens, in care intra cateva sute de persoane, acum inundat, dar care a fost renovat dupa Revolutie. Stim asta datorita unui grup de tineri care se ocupa cu exploratul locurilor neconventionale de langa noi, de care nu avem habar.
Alex Iacob si grupul sau vad cladiri inalte si se urca pe ele sa fotografieze orasul, fara ca proprietarii sa stie. Intr-un interviu pentru Ziare.com, Iacob dezvaluie ca uneori e vorba de cladiri parasite, fabrici abandonate, hale industriale, subsoluri inundate sau buncare construite de Ceausescu ca sa poata fugi la nevoie.
Alex Iacob nu vrea sa ceara voie. Ca sa ajunga pe turnul IFMA, unde se testeaza lifturile, a sarit garduri si a urcat prin exterior pana la o gaura din zid, la etajul 2. Recompensa? "Fantastic, ramai fara cuvinte daca vezi privelistea. Vezi Gara de Nord, pasajul Basarab. Cand fotografiezi, cu o expunere mai lunga, toate strazile par pline de lava luminoasa, care curge", spune tanarul.
Cand ai inceput sa patrunzi prin cladiri parasite sau incuiate?
M-am apucat din liceu, in urma cu 5 ani, cu colegii si prietenii mei de la liceul Tonitza. Cred ca am avut putin noroc, erau oameni deschisi care voiau sa experimenteze. Ma plimbam prin oras, prin clasa a X-a, a XI-a, si gaseam tot felul de ruine, voiam sa gasim locuri cat mai neconventionale, pentru a bea, a discuta. Ne curgea adrenalina prin vene. Cautam sa iesim din rutina zilnica de la liceu.
Mai tii minte prima casa?
Prima casa vizitata a fost Hanul Gabroveni, care acum are alta infatisare. Cand am fost eu acum vreo 5-6 ani, era o ruina, am urcat pana la ultimul etaj pe care se putea urca. Scarile erau gata sa cada, multe caramizi cazute. Beciul trecea pe sub Lipscani, am intrat si acolo, printr-o gaura din zid, era si un pat acolo.
Am dat si de multi homelesi. In