Tuberculoza multidrog-rezistentă, o problemă majoră de sănătate publică în România, poate fi depistată în numai trei zile, cu ajutorul unor echipamente noi de diagnostic molecular şi consumabile, instalate în laboratoarele naţionale din Bucureşti şi din Cluj-Napoca.
Două echipamente de ultimă generaţie, pentru diagnosticul molecular al tuberculozei multidrog-rezistentă (TB-MDR), precum şi consumabilele necesare testării rapide au fost achiziţionate, în acest an, de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) şi instalate în laboratoarele naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Cu ajutorul lor, experţii Programului Naţional de Control al Tuberculozei diagnostichează acum cazurile de tuberculoză rezistentă, în doar 3 zile.
„Noile echipamente reduc întârzierea diagnosticului de tuberculoză multidrog-rezistentă de la peste trei luni la mai puţin de o săptămână, rupând astfel ciclul de transmitere a bolii în comunitate şi prevenind moartea prematură a pacienţilor, în timp ce asteaptă un diagnostic“, explică dr. Silvia Asandi, manager general al Fundaţiei RAA.
Proiectul face parte dintr-o serie de intervenţii de diagnostic, tratament şi prevenire a tuberculozei, implementate de Fundaţia RAA în parteneriat cu Programul Naţional de Control al Tuberculozei, printr-un grant de la Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.
Tuberculoza multidrog-rezistentă este o boală care, nediagnosticată la timp şi netratată corespunzator, poate duce la moartea pacientului. Bolnavii de TB-MDR transmit mai departe tuberculoza rezistentă la tratament, care nu răspunde la medicamentele obişnuite, necesită o perioadă de spitalizare prelungită şi un tratament greu de suportat, costisitor şi de lungă durată (24 luni).
„Avem o reală nevoie de modernizare a serviciilor de diagnostic, avem nevoie de tratament continuu, complet şi de calitate, de moni