La Fălticeni s-au desfăşurat ieri mai multe manifestări reunite sub genericul “Monica Lovinescu 90”.
Începând cu ora 9,00, la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, elevii au participat la un seminar coordonat de Catedra de limba şi literatura română în care au discutat despre Monica Lovinescu, om de litere, ziaristă, critic literar, realizatoare de emisiuni radio la Europa Liberă.
O altă temă a dezbaterilor a constituit-o perioada de exil în Franţa, Monica Lovinescu cerând azil politic în această ţară în 1948. A fost perioada în care a scris şi a publicat articole şi studii despre literatura română şi despre ideologia comunistă care aservise România. Colaborarea la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze şi colaborarea, începând din 1962, cu Radio Europa Liberă, unde a realizat două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” şi “Teze şi antiteze la Paris”, au fost subiecte care au stârnit interesul elevilor.
Expoziţie de carte Monica Lovinescu
La ora 11,00, Biblioteca municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni a găzduit vernisajul expoziţiei de carte “Monica Lovinescu 90. Memoria Lovineştilor – Tezaur de aur al culturii fălticenene şi naţionale”. Printre participanţi s-au numărat viceprimarul Gheorghe Aldea, muzeografa Dorina Buhan, scriitorul Alexa Paşcu şi elevi filologi de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, însoţiţi de profesorii Bogdan Feştilă şi Simona Murărescu.
După ce a prezentat expoziţia de carte a autorilor lovinescieni, bibliotecara Nicoleta Hoştinaru i-a invitat pe cei prezenţi să viziteze Galeria Oamenilor de Seamă pentru a afla mai multe despre familia Lovinescu, cea care a adus cinste oraşului Fălticeni pe plan naţional şi internaţional. Profesorul Bogdan Feştilă a făcut o prezentare a “dinastiei” Lovineştilor, solicitând auditoriului să-şi imagineze Fălticeniul în urmă cu 100 de ani.
Cea de