Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a primit o soluţie provizorie a procurorilor din Muntenegru în cazul accidentului în urma căruia 18 persoane au murit şi 29 au fost rănite, aceasta urmând să fie confirmată de o instanţă, a declarat, miercuri, procurorul general, Tiberiu Niţu.
"Am primit mai multe acte medicale, rapoarte de necropsie, am primit procesul verbal de cercetare la faţa locului, o soluţie provizorie pe care ei au luat-o acolo, care trebuie confirmată de instanţa de judecată. Aşa este procedura în statul Muntenegru. În momentul în care vor avea o soluţie definitivă vom vedea ce măsuri vom lua noi în ancheta noastră", a spus Niţu.
Procurorul general al României a adăugat că a fost finalizată traducerea documentelor transmise de anchetatorii din Muntenegru.
"Persoanele implicate în acel accident au fost sprijinite de noi, Ministerul Public, în limita competenţelor legale, pentru a-şi soluţiona probleme la companiile de asigurări", a mai spus Tiberiu Niţu.
Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie, în 23 iunie, în Muntenegru. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite. Răniţii au fost aduşi în România în 25 iunie, cu două aeronave militare, fiind internaţi atunci la spitalele Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni.
Parchetul instanţei supreme face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz.
Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum, potrivit datelor înregistrate de tahograf, citate de presa