Piata relocarilor din Romania s-a situat in ultimii ani la valoarea de 5-6 milioane de euro, insa, incepand cu anul viitor, cifra ar putea sa creasca, o data cu inaugurarea unor cladiri de birouri. Doar 5% din aceasta valoare o reprezinta contractatele cu persoanele fizice. Vezi cat costa sa te muti cu o firma specializata.
Piata locala a relocarilor este impartita in 5-6 jucatori principali, printre care CDD Relocation, AGS sau Global Relocation. Cei mai multi jucatori au actionariat strain, insa exista si business-uri 100% romanesti, precum CDD Relocation – o afacere de familie, in care cei trei actionari sunt Dana Dascalu, Cosmin Dascalu si George Tone.
Dana Dascalu, directorul general al companiei, ne-a prezentat cateva date din aceasta piata. Vezi mai jos de ce factori depinde dezvoltarea acestui gen de afacere, care sunt impedimentele principale, ce tarife se practica sau estimarile pentru anul viitor.
Criza creste afacerile companiilor de relocare
CDD Relocation a inregistrat o cifra de afaceri de 580.000 de euro in primele 9 luni ale acestui an, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului 2012. In aceeasi perioada, compania a raportat un profit net de 90.000 de euro.
„Rezultatele inregistrate in primele 9 luni sunt peste asteptarile noastre initiale, in care estimasem o cifra de afaceri de 600.000 de euro pentru intregul an 2013. Aceasta crestere s-a datorat atat dezvoltarii pe segmentul de relocari internationale (peste 20% din totalul incasarilor), dar si dorintei companiilor romanesti de a se muta in spatii cat mai profitabile pentru business-ul lor: firmele care in ultimii ani si-au redus personalul si anvergura afacerilor cauta spatii mai mici pentru a-si eficientiza costurile”, explica Dana Dascalu, director general al CDD Relocation.
Totusi, desi multe companii au