Stocul de birouri din România este estimat la 2,58 milioane de metri pătraţi, din care 14,2%, respectiv aproape 370.000 de metri pătraţi, reprezintă spaţii neocupate, potrivit datelor companiei CBRE.
Cele mai multe spaţii de birouri disponibile se găsesc în Bucureşti, însă marile oraşe din provincie au un potenţial mare de dezvoltare, se arată într-un comunicat al CBRE.
Capitala continuă să fie o piaţă a chiriaşilor, având în vedere rata de neocupare de 15,4%. Astfel, chiriaşii au la dispoziţie o varietate mare de spaţii de birouri, în aproape toate sub-zonele importante.
Nivelul relativ scăzut al spaţiilor aflate în construcţie, cu termen de livrare în 2014, ar putea contribui la o echilibrare a pieţei între proprietari şi chiriaşi până la sfârşitul anului viitor.
În provincie, cele mai dezvoltate oraşe în ceea ce priveşte cererea şi oferta de spaţii de birouri moderne sunt Cluj-Napoca şi Timişoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 mp. Nivelul relativ ridicat de spaţii aflate în construcţie în Cluj-Napoca creează premisele pentru o potenţială transformare a pieţei într-una favorabilă chiriaşilor, cred consultanţii CBRE.
Pe de altă parte, numărul limitat de spaţii în construcţie în Timişoara, cumulat cu o cerere constantă din partea chiriaşilor, ar putea transforma aceasta piaţă într-una favorabilă proprietarilor.
Celelalte oraşe mari din provincie au un stoc redus de birouri moderne, cu o limitare evidentă în ceea ce priveşte spaţiile de clasa A.
Oraşele importante din România pentru segmentul BPO (Business Process Outsourcing) şi SSC (Shared Service Outsourcing) sunt Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, unde importante companii internaţionale au deschis astfel de centre. În plus oraşul Iaşi devine din ce în ce mai atractiv, în condiţiile unei disponibilităţi constante a forţei de muncă.
Chiriile pentru c