Scandalul terenurilor din Călăraşi care au aparţinut Institutului Fundulea, cercetat de către DNA, nu este singurul în care este implicat fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia. Un alt dosar vizează devalizarea Staţiunii de Cercetări pentru Plante Medicinale de la Fundulea în perioada când acelaşi Fuia era director al staţiunii.
Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie. Pe numele acestuia au fost deschise mai multe dosare penale în legătură cu devalizarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Plante Medicinale şi Aromatice Fundulea (Staţiunea Fundulea). În perioada în care Stelian Fuia a fost director al staţiunii de cercetări, firma familiei sale, Procera Agrochemicals Romania SRL, a executat silit instituţia, pe motiv de nerespectare a unui contract de asociere în participaţiune. În aceleaşi dosare este implicat şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan, din Lehliu (Călăraşi), care a executat silit Staţiunea Fundulea Fundulea, cu toate că bunurile staţiunii făceau parte din proprietatea publică a statului, care, conform legii, sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile. În aprilie 2013, DNA a cerut dosarele conexate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, fiind suspiciuni de fapte de corupţie, dar până în prezent procurorii nu au început urmărirea penală împotriva lui Stelian Fuia.
Dosare tergiversate
Dosarele privind devalizarea Staţiunii Fundulea, în care apare numele lui Stelian Fuia, au avut un traseu sinuos. Primul dosar a fost deschis în 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gară. Printr-o ordonanţă din 17 martie 2009, procurorii călărăşeni şi-au declinat competenţa în favoarea Parchetului instanţei supreme – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În aprilie 2009, prin rezoluţia 415/P/2009, anchetatorii au conexat cauza la un alt dosar,