Numărul mare de dosare în instanţă în care este implicat spitalul dovedeşte că este nevoie de serviciile unui avocat care să reprezinte interesele medicilor şi ale spitalului. Au existat zvonuri că Spitalul Roman plăteşte în zadar aceste serviciile şi că nu ar mai exista procese la fel de multe ca în trecut.
Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a prezentat activitatea avocatului care este plătit de către spital pentru a reprezenta instituţia în instanţă. Pe lângă activitate curentă, avocatul a trebuit să se ocupe de 15 litigii numai în 2013. În perioada 2011-2013 au fost, în total, 475 de procese.
“S-a reuşit să se obţină scăderea unor penalităţi de întârziere la unele facturi neachitate în perioada 2007-2009, anularea amenzilor de câte 500 de lei din 273 de dosare de la Curtea de Apel Bacău, amenzi care au fost stabilite de instanţă pentru nedepunerea actelor solicitate, s-au contestat executări silite începute de Administraţia Financiară pentru diferite sume datorate pentru facturi din perioada 2007-2009, s-a negociat şi obţinut anularea sumei de 119.412,19 lei, reprezentând penalităţi de întârziere datorate către E.On şi, în urma confirmării de către instanţele de judecată a sancţiunilor aplicate, salariaţii s-au responsabilizat, reducându-se masiv cercetările disciplinare”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al spitalului.
Pentru 2013 există 15 dosare pe rol întocmite împotriva spitalului sau de către instituție. Mai întâi, este vorba de mai multe dosare care contestă decizia 22/2012 a Curţii de Conturi. Există dosarul 618, care reprezintă contestaţii împotriva deciziei 22/2012 a Curţii de Conturi, pentru calcularea sporurilor pentru orele de gardă ale medicilor, sporurilor de calculator pentru trei angajaţi şi sporul de 5% pentru angajaţii din farmacie, dosarul 2327, acţiune în pretenţii formulată împotriva