S-au deschis demult granitele si pentru romani, care pot calatori acum nu doar pentru a vizita sau a face shopping, ci si pentru a se trata in clinici si spitale din strainatate.
Ba mai mult decat atat, daca turismul de placere se face pe bani proprii, cel medical beneficiaza, mai nou - in toate tarile UE - de compensare din partea statului, la nivelul tarifelor din România. Acest lucru este prevazut in Directiva Europeana 24/2011 care a intrat in vigoare incepand cu 25 octombie 2013. Astfel, suntem si noi cu un pas mai aproape de Europa, doar ca foarte putini sunt aceia care chiar profita de pe urma acestei fapt, din simplul motiv ca inca nu au aflat de aceasta directiva si intrarea ei in vigoare.
Ce trebuie stiut este ca prin Directiva Europeana 24/2011 se acopera servicii medicale uzuale, inclusiv investigatii, pacientul avand dreptul sa isi aleaga locul unde doreste sa se trateze in UE - in sistemul public sau privat - urmand ca dupa tratament sa mearga cu documentele catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru a-i fi decontate o parte din cheltuieli, la nivelul tarifelor din Romania (tratamentele pe termen lung si transplanturile de organe nu sunt acoperite de aceasta directiva). Daca pana acum solicitarea autorizarii prealabile era o regula, acum aceasta ar trebui sa fie o exceptie. Pentru urgente, va fi folosit in continuare Cardul European de Sanatate, emis de CNAS.
Un alt acord in domeniul sanatatii, a fost încheiat intre Romania si Turcia, la Ankara la 6 iulie 1999 si ratificat de Romania prin Legea nr. 551/2002. Este aplicabil mai multor categorii de persoane asigurate, iar serviciile medicale se acorda in conformitate cu legislatia statului pe al carui teritoriu sunt furnizate acestea. Decontarea serviciilor medicale se efectueaza intre institutiile competente ale celor două tari, respectiv Casa Nationala de Asigu