Geneva găzduieşte începând de miercuri o nouă rundă de negocieri între Iran şi grupul 5+1 (cele cinci state membre permanente ale Consiliului de securitate ONU, plus Germania). Discuţiile au început sub auspicii mai puţin bune decât cele din 5-7 noiembrie. Şi asta deoarece Franţa este hotărâtă să nu permită Teheranului dezvoltarea unui program nuclear care să ducă la fabricarea bombei atomice.
Doar preşedintele rus Vladimir Putin s-a arătat optimist înaintea începerii acestei noi serii de discuţii, afirmând că există o „şansă reală“ pentru semnarea unui acord cu Iranul. Din Israel, preşedintele francez, François Hollande a declarat că Franţa nu va lăsa în nici un caz Iranul să se doteze cu arma nucleară. Hollande a cerut menţinerea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului atâta timp cât nu va exista certitudinea unei renunţări definitive, din partea Teheranului, la programul nuclear cu scopuri militare.
Şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry, s-a arătat prudent afirmând că nu are aşteptări speciale în contextul noilor discuţii. El nu a prevăzut de altfel nici o deplasare personală la Geneva, dar a lăsat deschisă această eventualitate în caz că discuţiile progresează.
Analiştii cu exclud ca la Geneva să se ajungă totuşi la un acord „intermediar“, întrucît Iranul începe să se simtă axfisiat economic din cauza sancţiunilor. În prezent, sume de aproape 100 de miliarde de dolari, provenind din vânzări de petrol iranian, sunt blocate în diferite bănci din lume.
Proiectul de acord "provizoriu" privind dosarul nuclear iranian
Proiectul de acord "provizoriu" în dosarul nuclear iranian, agreat de cei şase participanţi la negocieri în aşteptarea unei aprobări a Iranului, este un document de două-trei pagini care prevede neutralizarea activităţilor iraniene suspecte în schimbul unei suspendări reversibile a sanc