Astăzi la Cluj-Napoca s-a lansat portalul www.ourheritage.ro, un site care conține profilul a peste 2,300 de monunemte istorice din Transilvania.
Our Heritage este un instrument practic și ușor de utilizat care oferă posibilitatea filtrării monumentelor istorice în funcție de mai multe criterii, preferințe arhitecturale și istorice, localizare sau accesibilitate.
Misiunea site-ului este de identificare si mapare a patrimoniului cultural transilvănean, în scopul conservarii durabile a monumentelor istorice. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 3 ani, timp în care își propune să inventarieze toate cele 8,134 de monumentele istorice din Transilvania, incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii si Patrimoniului National.
“Până acum avem 2.300 de monumente pe site. Am reușit să inventariem toate monumentele istorice doar din Sibiu, în celălalte județe fiind făcută o selecție de aproximativ 100-200 de monumente istorice, urmînd ca pe parcursul acestor 3 ani să le tot up-datăm. Prin acest site, practic vrem să scoatem la lumină monumente uitate sau neștiute. Am întâlnit și cazuri în care unele monumente nici nu mai există din păcate. Practic scopul proiectului este nu doar să le arătăm lumii, ci să le și documentăm, să vedem în ce stare sunt, dacă s-au restaurat pe parcursul proiectului, etc. Texul care însoțește descrierea monumentului nu este foarte academic și este în principal de informare. În următorii trei ani ne propunem să documentăm tot ce înseamnă monument istoric, aici înțelegând și case private, parcuri, statui sau căi ferate.”, a explicat Tudor Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS).
Proiectul este sprijinit de Administraţia Fondului Cultural Naţional care a finanţat o bună parte din cheltuieli şi a beneficiat de aportul unui Consiliu Ştiinţific format din experti, istorici, cercet