Ştim deja că schimbările climatice afectează vremea de pe Terra, însă nu ştim cu exactitate cât de mult vom avea de suferit din cauza acestui fenomen. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au o idee destul de bună privitoare la cum s-ar putea să arate următoarele decenii pe Pământ.
Dorim să găsim o metodă prin care să comunicăm riscurile climatice în aşa fel încât să arătăm exact la ce se referă oamenii de ştiinţă specializaţi în probleme climatice atunci când spun «probabil» sau «improbabil». Deşi, terminologia poate părea puţin vagă, ea este mult mai precisă decât realizează majoritatea oamenilor”, a declarat coproducătorul Owen Gaffney.
Situaţia probabilă prezentată în clipul de mai jos are la bază modelelor climatice de laIntergovernmental Panel on Climate Chang. Clipul leagă constatările IPCC cu efectele observate acum în Antropocen, noua era geologică care se referă la efectele pe care le au oamenii asupra ecosistemelor de pe Pământ, inclusiv asupra transformarea uscatului şi a vieţii din jurul nostru.
„De asemenea, am vrut să comunicăm adevărata scară la care operează umanitatea în prezent”, a mai mărturisit Owen Gaffney.
„Sunt sigur că mulţi oameni presupun că lumea este prea mare pentru ca noi să avem un impact global. Însă, în realitate, avem dovezi clare că noi schimbăm ciclul global de carbon, de azot şi cel al apei”, a mai explicat el.
De asemenea, Owen a adus în discuţie şi problema creşterii nivelului mării. „Această creştere a nivelului mării este interesantă. Adesea, oamenii de ştiinţă specializaţi pe probleme climatice se concentrează spre perioada de sfârşit a secolului, dar ignoră faptul că nivelul mării va continua să crească şi că fenomenul se va accelera cauzând din ce în ce mai multe probleme. Aşadar, dacă nu controlăm emisiile, oraşele vor fi nevoite să construiască sisteme de apărare nu numai pentru creşteri de