Relansarea economică a Rom�niei poate avea loc prin scăderea TVA, o taxă care, �n prezent, nu se ia niciodată şi este de mirare că statul nu a �nţeles asta, a declarat ieri preşedintele Federaţiei Patronale Rom�ne din Industria Alimentară (Romalimenta), Sorin Minea. "Au fost discuţii false: unii spuneau că diminuarea TVA va duce la scăderea preţului, iar alţii că va duce la mărirea profitului pentru procesator. Ambele variante sunt complet greşite. Scăderea TVA duce la creşterea v�nzărilor şi la posibilitatea at�t de a face profit, c�t şi de a mări piaţa pe care o avem la ora actuală. Niciun negustor corect nu trăieşte din TVA. Simpla tendinţă de a despica firul �n patru şi de a face totul pe jumătăţi de măsură este greşită. �n 2014, dacă guvernanţii nu se ţin de cuv�nt, Bulgaria şi Ungaria, care vor opera reduceri ale taxei, vor deveni o mare problemă pentru Rom�nia", a explicat Minea. El a subliniat că majorarea TVA �n 2010, de la 19 la 24%, a dus la un plus cu 30% al evaziunii �n piaţa alimentară. "Problema Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu este TVA din Rom�nia, ci colectarea taxelor. C�tă vreme TVA creşte, �ncasările se vor prăbuşi. Nici măcar FMI nu �nţelege asta. Este o problemă de a vrea sau nu ca economia să meargă mai departe, iar scăderea taxei este singurul lucru care are impact imediat", a conchis preşedintele Romalimenta. Săptăm�na trecută, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că următorul produs la care se va reduce TVA, de la 24 la 9%, este carnea. El a adăugat că reducerea va avea loc de anul viitor şi va cuprinde şi alte produse, precum legumele, fructele şi laptele.
Autori: a.b.
Relansarea economică a Rom�niei poate avea loc prin scăderea TVA, o taxă care, �n prezent, nu se ia niciodată şi este de mirare că statul nu a �nţeles asta, a declarat ieri preşedintele Federaţiei Patronale Rom�ne din Industria Alimen