Fermierii francezi au avertizat că vor bloca joi circulaţia către Paris, afirmând că s-au săturat de taxe şi reglementări, iar angajaţii centrelor de echitaţie vor demonstra la sfârşitul acestei săptămâni împotriva majorării TVA decisă de preşedintele Francois Hollande.
Amplificarea protestelor scoate în evidenţă bătălia pe două fronturi dusă de Hollande, care l-a făcut cel mai impopular lider francez după 1958, relatează Bloomberg.
Preşedintele este presat pe de o parte de Uniunea Europeană să reducă deficitul bugetar şi pe de altă parte de electoratul care suportă una dintre cele mai mari poveri fiscale din lume şi un şomaj aflat la un nivel record.
Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat miercuri că guvernul nu va renunţa la majorarea TVA din 2014, dar că va analiza reorganizarea sistemului fiscal.
"Din cauza popularităţii scăzute, este foarte dificil pentru preşedinte şi premier să găsească spaţiu de manevră. Premierul a dat un semnal că francezii aşteapă soluţii, dar acestea nu vor fi imediate", a declarat Yves-Marie Cann, director la firma de cercetare şi sondare a opiniei publice CSA din Paris.
Ayrault intenţionează să discute pe 25 noiembrie cu oamenii de afaceri, sindicate şi parlamentari din toate partidele despre modificarea sistemului fiscal, din 2015. El promite totodată că cheltuielile publice vor scădea cu 45 de miliarde de euro între 2015 şi 2017.
Premierul a spus că înţelege nemulţumirea oamenilor şi îndoiala lor faţă de folosirea veniturilor fiscale.
Standard&Poor’s estimează că veniturile bugetare se ridică la 53% din PIB, dacă sunt incluse amenzile, dividendele şi alte venituri, mai mult decât în oricare altă ţară din afara Scandinaviei.
Cheltuielile statului francez totolizează peste 56% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară.
Încasările fisc