S-a născut la Caransebeș, în 21 brumar 1923, a excelat în domenii de însemnătate fundamentală: a fost un profesor din puternică vocație la Seminarul Teologic din urbea natală și la Institutul Teologic din Sibiu, a publicat 26 de volume proprii de literatură teologică, a tradus (din limba greacă veche) un text important pentru întreaga Ortodoxie, avându-l ca autor pe Sf. Ioan Scărarul Sinaitul (trăitor la cumpăna dintre secolul al VI-lea și al VII-lea d. Hr.), continuă să scrie și în prezent. A ctitorit și a reîntemeiat peste 20 de biserici și mănăstiri, a fondat Muzeul Catedralei Mitropolitane (1962) și Specializarea Teologie Ortodoxă la Universitatea de Vest din Timișoara (1993).
Despre Academicianul Nicolae Corneanu facem vorbire, în aceste rânduri, cel mai longeviv înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe care avem privilegiul de a-l avea contemporan și călăuzitor.
Foarte cuprinzător este șirul evenimentelor științifice cu tematică religioasă inițiate de Înalt Prea Sfinția Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a cărui cultură enciclopedică stârnește admirație, temei pentru care biblioteca Mitropoliei din Timișoara și editura Învierea sunt de recunoscută valoare.
Respectat în multe țări, ÎPSS Nicolae Corneanu a conferențiat în instituții europene de referință, a dat un aport decisiv pentru a se reînnoda și întări dialogul cu alte culte, un special merit privind vizita Papei Ioan Paul al II-lea, în România (1999). Cum nu pregetase, la începutul deceniului ce a încheiat secolul XX, a-l invita și găzdui pe Majestatea Sa Regele Mihai, stârnind ostilitatea violentă a falsificatorilor de istorie.
Plini de ură s-au arătat numai aceia care n-au înțeles sensul adânc de căință creștină autentică din gestul mitropolitului bănățean din mărturisirea că a fost obligat de împrejurări a căror vitregie este înscrisă în istorie să se supună pr