Iniţiatorii proiectului speră ca practicile incluzive să se regăsească în universităţi, dar şi la angajare…
Timp de un an, Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova va desfăşura un proiect de incluziune socială în sprijinul tinerilor cu deficienţe de auz. Aproximativ 40 de tineri de pe cele două maluri ale Nistrului vor participa la un program de instruire în domeniul drepturilor omului şi în special a dreptului la angajare în câmpul muncii şi se vor întâlni cu potenţiali angajatori. Mai multe, despre integrarea socială a tinerilor cu probleme de auz, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:
Chiar dacă surditatea este o dizabilitate care nu se vede, tinerii care au deficienţe de auz sunt expuşi zilnic riscului de a nu fi acceptaţi şi barem observaţi de societate, spune Veronica Căpătici, preşedinta Asociaţiei Copiilor Surzi din Moldova. Majoritatea dintre ei a frecventat, începând de la grădiniţă, instituţii speciale unde au fost ajutaţi de cunoscători ai limbajului gestual. Pentru a putea munci, cei mai mulţi ar avea nevoie de sprijinul unui interpret de mimică şi gesturi. Numai că în Republica Moldova, la aproximativ 5000 de persoane cu probleme de auz sunt autorizaţi doar nouă specialişti în mimică:
„Absolvind şcoala specială nu se pot angaja, nu pot merge la facultate, nu este adaptat localul, nici fizic, nici pedagogi de sprijin nu au. Ei se întorc în familie ori, în cel mai bun caz, se angajează la un serviciu cu un salariu foarte mic. Copiii noştri nu vorbesc, mai mult gesticulează, dar cu părere de rău noi nu avem interpreţi de mimică şi gesturi pregătiţi, care ar putea să-i însoţească.”
Pentru ca tinerii cu probleme de auz să poate studia la universitate, sălile de clasă ar trebui să fie dotate cu amplificatoare sau cursul să fie tradus concomitent în limbajul gestual. Deocamdată , astfel de oportunităţi nu oferă nic