România trebuie să se alăture uniunii bancare, iar adoptarea monedei unice europene ar trebui să fie o alegere naturală, în condiţiile în care băncile din zona euro deţin trei sferturi din activele sistemului bancar local şi două treimi din valoarea capitalului bancar, a afirmat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Sibiu.
Declaraţia guvernatorului vine în contextul în care George Friedman, unul dintre cei mai influenţi politologi şi preşedintele Stratfor, organizaţie care oferă analize geopolitice şi de securitate guvernului SUA, a afirmat cu o zi înainte la BNR că România ar trebui să se bucure că nu face parte din zona euro.
„Bine că nu sunteţi în zona euro. Nu intraţi acolo!“, a îndemnat joi Friedman în cadrul evenimentului la care a participat şi Isărescu.
Necesitatea adoptării monedei unice a fost îndelung dezbătută de reprezentanţii guvernului, oficialii BNR şi oamenii politici, iar amânarea ţintei trecerii la euro din 2015 în 2019 a reaprins discuţiile privind avantajele, dezavantajele şi riscurile pe care aderarea la zona euro, în condiţiile în care economia locală este de departe una dintre cele mai necompetitive din Europa.
Guvernatorul Mugur Isărescu argumentează că beneficiile alăturării uniunii monetare depăşesc costurile ce ar trebui plătite.
Supravegherea mai eficientă prin îmbunătăţirea accesului la informaţii şi eliminarea posibilităţii arbitrajului jurisdicţional, evitarea eventualelor distorsiuni în planul competiţiei, participarea la construcţia unui mecanism de conducere regional, precum şi înlăturarea stimulentelor pentru dezintermediere sunt principale beneficii pe care România le-ar obţine în cazul aderării la zona euro, în opinia guvernatorului.
Pe de altă parte, aportul la un eventual fond de asistenţă în caz de criză bancară, şi în special în ca