Premierului Ponta i se pregăteşte o întâlnire, strategică, cu funcţionarii români din cadrul instituţiilor Uniunii Europene. Cum am putea folosi mai bine aceşti conaţionali din instituţiile europene? Ar putea exista o strategie în acest sens? Discuţie cu Dan Luca, expert român în afaceri europene, promotor al acestui demers.
Cum am putea promova mai bine interesele României în Uniunea Europeană prin intermediul funcţionarilor români din instituţiile europene?
Dan Luca: Racordarea unei ţări de peste 20 de milioane de locuitori la o structură de 500 de milioane, precum Uniunea Europeană, nu este facilă. Trebuie alocată o resursă umană corespunzătoare, fără a subestima acest mecanism. Noi mizăm prea mult doar pe cei 100 de diplomaţi din Reprezentanţa Permanentă de la Bruxelles şi pe anumiţi eurodeputati, miniştri şi experţi tehnici din ministere. În prezent avem, însă, vreo 2.500 români care lucrează în mediul european de la Bruxelles, foarte mulţi dintre aceştia derulându-şi activitatea în cadrul Comisiei Europene. Aceşti 2.500 de români din Bruxelles trebuie puşi în valoare în avantajul reciproc. Să nu uităm, ei sunt acolo fiindcă România este membră a UE, chiar dacă în prezent nu reprezintă România. Clădirea unei punţi de legătură între funcţionarii europeni de la Bruxelles şi Guvernul României este o prioritate europeană pentru România – şi eu am semnalat-o de câţiva ani.
Mai mult, am identificat acei nouă directori din Comisia Europeană de naţionalitate română şi cei 42 de şefi de unitate români şi am început deja demersurile la nivelul Guvernului României pentru a organiza o întâlnire a premierului cu aceştia. Cel mai probabil întâlnirea va avea loc în primãvara anului viitor, la Bucureşti. Mergem foarte mult pe modelul francez şi german, ţări mai vechi în UE, care invită funcţionarii de rang superior, în special din Comisie, la o întâlnire tehni