Astăzi vom afla ce mai are România de parcurs și o estimare a datei la care România ar trebui să adopte moneda europeană, în părerea analiștilor financiari bancari.
România intenționa să treacă la euro în 2015, însă la finele anului trecut, autoritățile au anunțat că ținta de 2015 nu mai este valabilă și va trebui stabilit un alt an pentru acest proces.
Primul semnal a fost dat chiar de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care în urmă cu un an preciza că trecerea la moneda euro în anul 2015 nu mai intră în discuţie, dar încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină economică. Lui Isărescu i-au urmat pe rând înalți oficiali români. Premiul Victor Ponta preciza, tot la finele anului trecut, că România trebuie să meargă pe drumul Poloniei, şi anume să spună foarte clar că este în favoarea unei Europe cât mai bine închegate, că doreşte să intre în euro, însă anul 2015 nu este un reper bătut în cuie.
Astfel că, în luna aprilie 2013, Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenţă care nu mai include o ţintă pentru adoptarea monedei euro. La puțin timp, și preşedintele Traian Băsescu a declarat că anul 2017 ar trebui să fie termenul optim pentru adoptarea de către România a monedei euro, în condiţiile în care 2015 nu mai este viabil.
Ponta vrea 2018-2020
Într-un interviu acordat recent CNBC, prim-ministrul a declarat că perioada 2018-2020 este o ţintă realistă pentru intrarea în zona euro. „Vrem să fim pregătiţi şi competitivi atunci când ne alăturăm zonei euro. Cred că 2018-2020 este o ţintă realistă. Urmărim, în mod prudent, Polonia, care este mult mai avansată decât România în ceea ce priveşte reformele structural“, a spus Ponta. „Cred că zona euro nu are nevoie de încă un jucător slab