• Produsul de panificatie se comercializeaza aproape in toate magazinele alimentare din cartierele iesene • La prima vedere nu iti dai seama de pericol • Specialistii atrag atentia asupra unor astfel de produse care te pot imbolnavi
Nimeni nu ar fi crezut ca un simplu baton poate sa contina 37 de ingrediente cu denumiri de neinteles pentru majoritatea populatiei. Batonul este produs de Vel Pitar si se gaseste in majoritatea magazinelor alimentare din cartierele municipiului Iasi. La prima vedere, ai impresia ca batonul contine doar faina alba si ou, avand in vedere ca in interior are o nuanta usor galbuie. Daca studiezi cu atentie eticheta, crezi ca este vorba de cel mai complex produs de patiserie.
Pe eticheta produsului Vel Pitar, sunt mentionate la ingrediente: faina alba de grau 650, apa, fructoza, drojdie, uleiuri si grasimi vegetale rafinate si hidrogenate, agent de umezire, sirop de sorbitol, faina de soia, zer praf, gluten, sare iodata, arome, mac, emulgatori, stearoil 2 - lactilat de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, esteri mono si diacetil tartrici ai mono si dibligeridelor cu acizi grasi, conservanti: acid sorbic, sorbat de potasiu, antiaglomerant: carbonat de calciu, antioxidant: acid ascorbic, ameliorator de faina: L-cisteina, acidifiant: acid citric, enzime, colorant: betacaroten. Majoritatea termenilor din aceasta eticheta sunt niste "ciudatenii" pentru foarte multi dintre consumatori. De exemplu, acidul ascorbic este vitamina C, insa nu poate fi un supliment vitaminic cand este etichetat E 300, dar atunci cand este adaugat in alimente, functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru paine. Sirop de sorbitol sau E 420 este folosit in numeroase produse de patiserie si cofetarie ca stabilizator si se obtine in scop comercial din glucoza. Este folosit ca stabilizator, edulcorant hipocaloric, agent de volum. Stearoil 2