Bruxelles-ul şi-a îndreptat atenţia asupra reglementării cantităţii de apă optime pentru a curăţa toaletele şi pisoarele europenilor, provocând reacţii critice din partea euroscepticilor, în ciuda intenţiilor „ecologice“, anunţă jurnaliştii polonezi de la Gazeta Wyborcza.
„UE vrea să ne reglementeze toaletele!” Presa britanică nu a întârziat să alerteze opinia publică de când s-au auzit primele ştiri legate de proiectele Comisiei Europene, pe culoarele instituţiilor europene. Chiar dacă informaţia nu era exactă, deoarece intenţia celor de la Bruxelles nu a fost să impună orice, ci doar să definească normele unei etichete pentru „toalete ecologice”, asta nu a fost suficient pentru a calma spiritele.„Este ridicol. UE chiar nu are nimic mai urgent de făcut?”, a protestat eurodeputatul britanic Martin Callanan.
Potrivit studiilor avansate iniţiate de UE- pe care s-au cheltuit 89.000 de euro- un rezervor de apă „ecologic” nu ar trebui să conţină mai mult de cinci litri de apă (un litru pentru un pisoar). S-au analizat mai ales disparităţile geografice în UE în ceea ce priveşte folosirea pisoarelor.
Raportul asupra modului de a trage apa este o veritabilă mină de informaţii pentru antropologi. Aflăm astfel că ţara cea mai populată a Uniunii Europene, Germania, este doar pe locul trei (după britanici şi italieni) în ceea ce priveşte consumul de apă pentru a curăţa toaletele. În timp ce în Polonia se consumă de trei ori mai puţin decât în Spania, este adevărat, mai populată, dar fără să fie o atât de mare diferenţă totuşi, afirmă influentul cotidian polonez.
De la începutul anilor 1990, UE a introdus etichetele privind standardele de mediu pentru numeroase produse, şi mai ales pentru aparatele electrocasnice, pentru a consuma mai puţină energie. Acest demers este în general primit favorabil de europeni. Trasul apei nu a avut tot atât noroc, lovindu-s