Gradul de insolvenţă existent la nivel naţional este de 20% din Produsul Intern Brut, în timp ce activele bancare din România se ridică la 64% din PIB, spune Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Declaraţia bancherului confirmă o estimare a revistei Capital care a consultat cei mai importanţi specialişti în domeniu.
'La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce în 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% înseamnă creditare comparabilă cu PIB-ul european. În România discutăm de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim în România de o bancarizare exagerată, dimpotrivă. Fondurile structurale sunt esenţiale pentru acoperirea gap-ului existent între România şi celelalte ţări europene (...) Noi, băncile, ca şi celelalte industrii, urmărim o dinamică mai bună a economiei româneşti. Dacă înregistrăm la nivel naţional o insolvenţă de 20% din PIB şi înţelegem că de la astfel de cifre creează o neîncredere generalizată şi o restricţie a participării jucătorilor în parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentală se acordă IMM, dar numai jumătate dintre acestea se califică pentru a primi credite. Înţelegem, astfel, nevoia considerabilă a capitalizării companiilor din România, dar nu numai a celor româneşti', a spus Dănescu la o conferinţă organizată de Lattanzio Group în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor.
Procentul avansat de şeful ARB coincide cu o estimare realizată de revista Capital într-o amplă analiză privind fenomenul insolvenţelor.
Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, băncile îşi arogă o contribuţie esenţială la gradul de absorbţie existent la ora actuală.
'S-a discutat destul de mult despre subiectul fondurilor europene. De ce s-ar continua astfel de discuţii? Pentru că fondurile structurale în România au o importanţă spec