Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate, a finalizat lucrările la linia aeriana de interconexiune a sistemelor energetice între România şi Republica Moldova pe segmentul Falciu-Goteşti, prin aceasta putându-se exporta până la 90 MW de energie la finalul lucrărilor de pe partea basarabeană, potrivit unui comunicat al companiei.
Linia porneşte din statia de transformare de la Falciu, judeţul Vaslui, merge paralel cu râul Prut până în apropierea căii ferate ce face legătura cu Moldova, zonă în care traversează râul.
„Testele sub tensiune pe terioriul românesc au fost finalizate cu succes. La finalul lucrărilor pe partea moldovenească se vor putea exporta până la 90 MW în funcţie de necesităţi şi de capacitatea de absorbţie a sistemului ţării vecine“, se arată în comunicat.
Lungimea totală a liniei este de 28 kilometri, din care 2,5 kilometri pe teritoriul României. Lucrarea a fost demarata la data de 20 august 2013 şi a durat 3 luni. Costurile sunt de 460.000 de euro, finanţarea fiind realizată din sursele proprii ale companiei.
“Transelectrica consideră prioritare investiţiile în creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine şi este angajată într-un amplu program de dezvoltare regională. Pentru perioada următoare, Transelectrica va derula în continuare proiecte de investiţii majore, atât în ceea ce priveşte liniile de interconexiune internaţionale cât şi pentru întărirea şi modernizarea capacităţii interne de transport şi creşterea siguranţei în exploatare.”, a declarat, în comunicat, Ştefan – Doru Bucătaru, director general al Transelectrica.
Niţă critică lipsa interconexiunilor
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a criticat de mai multe ori Transelectrica în ultima vreme, pentru că nu ar fi realizat capacităţi mai mari de interconexiune. El a d