Spitalul Judeţean Alba, cea mai mare unitate sanitară din Alba Iulia, a cunoscut o evoluţie pozitivă în ultimii ani din punct de vedere a dezvoltării infrastructurii şi a resurselor umane. Cu toate acestea, mulţi dintre bolnavii internaţi sunt envoiţi să ofere atenţii mai mici sau mai mari personalului medical. Practica este întâlnită la nivel naţional, astfel încât unitatea medicală din Alba Iulia nu face excepţie.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba oferă asistenţă medicală tuturor celor 360.000 de locuitori ai judeţului. Are aproximativ 800 de paturi şi acoperă mai mult de 25 de specialităţi medicale. Spitalul este şi unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, având aproape 1.200 de angajaţi, dintre care circa 200 sunt medici. Investiţiile în valoare de peste 10 milioane de lei derulate după preluarea spitalului de către Consiliul Judeţean au sporit confortul bolnavilor şi condiţiile de lucru pentru personalul medical.
Cea mai importantă investiţie este amenajarea unei noi secţii pentru Oncologie, pentru care s-au cheltuit 3,5 milioane de lei. O alta, la fel de importantă, se referă la modernizarea şi extinderea secţiei Urgenţă, care se derulează şi în prezent. Au mai fost modernizate secţiile ATI, Oftalmologie, Dermatologie şi ORL. În 2012, valoarea investiţiilor a fost de peste 10 milioane de lei, în timp ce în 2013 suma ar urma să fie cel puţin la acelaşi nivel. Spitalul Judeţean are în prezent heliport la standard moderne, dar şi lifturi noi pentru care s-a cheltuit suma de 500.000 de lei. În 2012, unitatea medicală a achiziţionat şi un aparat RMN nou în valoare de 4,6 milioane de lei pentru care a fost contractat un credit.
Bursa „atenţiilor“
Investiţiile în infrastructură şi în resurse umane, prin angajarea de noi medici, au crescut calitatea actului medical. Cu toate acestea, cei mai mulţi bolnavi sunt nevoiţi