Cadrele didactice ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) sunt nemulţumiţi de sumele pe care le primesc pentru orele pe care le realizează peste norma didactică pe care o au.
În funcţie de facultatea în cadrul căreia predau, universitarii suceveni primesc sume cuprinse între 28 şi 40 de lei brut pe oră, în condițiile în care cu trei ani în urmă, pentru o oră efectuată în afara normei didactice, un cadru sucevean putea ajunge până la suma de 140 de lei brut.
Tarifele de la plata cu ora diferă de la facultate la facultate, în funcţie de profitabilitatea fiecăreia. Astfel, potrivit prof. univ. dr. ing Valentin Popa, rectorul USV, „patru din cele nouă facultăţi sunt mai profitabile, iar restul de cinci mai puţin, astfel că apar diferenţe la plata cu ora între cadrele celor două categorii, însă acestea sunt mici”.
În cadrul universităţii sucevene, numărul total de posturi didactice formate pe baza programelor de studiu activate are un grad de ocupare de aproximativ 57%. Diferenţa de43% de posturi neocupate este asigurată de profesori ce sunt la plata cu ora, Valentin Popa precizând că universitatea cheltuie circa 13% din fondul de salarii pentru a acoperi plata acestor dascăli.
Acesta a recunoscut că „sunt cadre didactice care refuză să lucreze la tarife atât de mici, minimale. Putem considera efortul celor care lucrează astfel ca fiind semivoluntariat sau voluntariat”.
Totodată, indiferent de titlul universitar pe care îl deţin (asistent, lector, conferenţiar sau profesor), dar şi de postul vacant ocupat, cei care predau la plata cu ora sunt remuneraţi la nivelul de asistent sau lector universitar.
Potrivit procedurii privind acoperirea activităţilor didactice în regim plata cu ora, de la USV, „activităţile didactice din posturile didactice vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi acoperite temporar de către: personalul