Cel mai mare spital din Sălaj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, poate concura, ca şi condiţii, cu multe clinici private din ţară şi chiar din străinătate. O spun medici români şi străini care au trecut pe aici după încheierea proiectului de reabilitare ce a înghiţit, în ultimii doi ani, peste 42 de milioane de lei, cea mai mare parte din bani provenind din finanţări europene.
Procesul de modernizare a Spitalului Judeţean a început, de fapt, în 2007, cu staţia de sterilizare, prima din ţară conformă cu standardele europene. Investiţia - în valoare de 450.000 de lire sterline, a fost făcută cu sprijinul unei fundaţii din Marea Britanie, "Medical Support in Romania", fundaţie care s-a implicat şi de atunci încoace în diverse dotări, dar mai ales în instruirea personalului spitalului. Din colaborarea instituţiei şi cu două multinaţionale cu activitate la Zalău, Tenaris şi Michelin, spitalul s-a ales cu alte dotări, în special cu aparatură, dar şi cu o linie specială de porţionare şi servire a mesei. Cireaşa de pe tort a fost proiectul de reabilitare încheiat anul acesta, ce a inclus, printre altele, recompartimentarea saloanelor şi amenajarea unor băi în fiecare salon.
Scandaluri puţine
Deşi, de-a lungul timpului, au fost, cu siguranţă, şi probleme, însă puţine au ajuns să facă obiectul unor cazuri de malpraxis sau plângeri penale. Cele mai recente situaţii de acest gen au fost cel în care fratele unei doctoriţe din spital a murit în timpul unei intervenţii chirurgicale, sora victimei făcând plângere penală pentru că îl considera drept vinovat pe anestezist, dar şi cel în care şase femei, operate în luna mai în blocul operator al secţiei de obstetrică - ginecologie s-au îmbolnăvit de meningită. Doi medici din spital - anestezistul care le-a anesteziat pe paciente şi şeful serviciului de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale -