de Sorana MAIER
21 noiembrie 2013 23:07
0 vizualizari
A-A+
Un grup de elevi ai Şcolii Iorga au fost zilele acestea la Uzina de apă unde au văzut, pe viu, cum se face şi cum se testează apa care ajunge la robinete.
Ziua Mondială de Monitorizare a Calităţii Apei a fost marcată la Sibiu prin vizita unui grup de elevi de la ~coala gimnazială „Nicolae Iorga” la Uzina de apă ”Dumbrava”. Copiii au constatat personal că apa care pleacă spre robinetele consumatorilor îndepline`te toate condiţiile de calitate.
Acţiunea face parte din Programul “Prietenii apei”, derulat de „Apă Canal” SA Sibiu şi firma Wilo România privind educarea tinerei generaţii cu privire la utilizarea corectă a resurselor de apă.
Şeful Uzinei, inginerul chimist Constanţa Rad, inginerul tehnolog Sorin Oltean, profesoara de chimie Mioara Prepeliţă şi Thomas Roth, şeful Biroului Relaţii Publice al Apă Canal, i-au însoţit pe elevi.
Uzina de apă „Dumbrava” asigură apa potabilă pentru peste 200.000 de abonaţi din municipiul Sibiu, ora`ul Ocna Sibiului, comunele ~elimbăr, ~ura Mare, ~ura Mică `i Cristian. Construită între anii 1962 – 1964, uzina a fost extinsă între 1974 – 1977 `i modernizată cu fonduri europene între 2007 – 2010. În fiecare secundă sunt trataţi 680 de litri de apă provenind din sursele Gura Râului `i Sadu.
Drumul apei în Uzina „Dumbrava” este strict monitorizat în sistem SCADA, de la camera de amestec, la injecţia cu soluţie de var pentru corecţia PH-ului, sau, când situaţia o impune, la adăugarea de coagulant sau polimer. Apa ajunge în decantoare `i, mai apoi, în filtre pe pat de nisip cuarţos. Înainte de a trece în rezervoare, apa prime`te o doză de clor, eliminându-se astfel microorganismele.
Laboratorul Uzinei de apă este dotat cu aparatură modernă, zilnic efectuându-se determinări ale calităţii apei. Elevii au putut constata