La sfârşitul acestei luni se împlinesc două decenii de la asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea, unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi şi showmeni români ai anilor ’90. Ce s-a întâmplat între timp cu asasinii dovediţi ai acestuia? Ce mai fac anchetatorii şi judecătorii? Mai sunt încă enigme, judiciare şi nu numai, legate de acest caz emblematic? Despre toate acestea puteţi afla duminică, începând cu ora 16.00, la... "ring TV".
În urmă cu 20 de ani, în dimineaţa de 30 noiembrie 1993, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupului Song şi al corului de copii Minisong, a fost găsit zăcând într-o baltă de sânge în apartamentul său din strada Braşov. Îmbrăcat sumar, artistul era strangulat cu cablul de la telefon, plin de zeci de răni şi contuzii. Zeci de poliţişti (de la Omoruri şi nu numai) au intrat în alertă. Procurorul criminalist Marian Nazat a preluat cazul, iar unul dintre cei mai buni legişti ai IML a făcut autopsia, care indica o anumită lume – cea a homosexualilor – în care ar fi putut fi căutat (drumul spre) autorul/autorii oribilului asasinat. Şi, într-adevăr, pornind de la fotografia unui tânăr brunet, găsită, la o reluare a anchetei, în casa victimei, din aproape în aproape, la aproape 40 de zile de la asasinat, s-a ajuns la autori: Nelu Florian Gavrilă, zis "Bobiţă Neagră", şi Ionel Păun.
Potrivit documentelor şi presei vremii, primul ar fi întreţinut relaţii sexuale contra cost cu Mihalea, fiind un obişnuit al casei. Celor doi le făcuse cunoştinţă un anume Felix, unul dintre corespondenţii RFI la Bucureşti, potrivit cărţii "Cei mai odioşi 100 de criminali români", scrisă de vestitul comisar Tandim (care s-a inspirat din documente judiciare, dar şi din presa vremii). Ciudăţenia cazului este că asasinarea lui Mihalea a avut loc fix în ziua când, în Parlamentul României, se discuta controversatul articol 200 din Codul pe