Bugetul real al Ministerului Sănătăţii în 2013 a fost de 5,2 miliarde de lei şi va creşte cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 7,8 miliarde de lei, desigur aceste fonduri nefiind mari faţă de media europeană şi faţă de nevoile sistemului, a spus joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"Din punctul meu de vedere, sănătatea nu este un cost, sănătatea este o investiţie în viitor. Din păcate, performanţele sistemului sanitar românesc au scăzut până la un nivel îngrijorător, care pune în primejdie nu numai sănătatea generaţiei actuale, dar şi perspectivele de îmbunătăţire a capacităţii sistemului sanitar de a asigura o sănătate adecvată generaţiilor viitoare", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
Valeriu Zgonea a precizat că statisticile plasează România pe primele locuri în Europa la prevalenţa unor boli grave, unele dintre ele eradicate de ceva vreme în alte ţări.
"Trebuie să punem accentul pe monitorizare şi prevenţie, trebuie să reabilităm medicina în mediul rural, unde în primăvara lui 2011 au fost desfiinţate, fără discernământ, dispensare şi spitale. Ştiu foarte bine că avem dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate, a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală. Sunt probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi de materiale sanitare. Salariile medicilor şi ale personalului medical sunt departe de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, iar suma alocată pentru cheltuielile cu sănătatea în România este de trei ori mai mică decât media europeană", a mai spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că bugetul alocat Sănătăţii pentru 2014 va fi mai mare decât cel din acest an.
"Am văzut în presă multe titluri care spuneau exact contrariul, că Sănătatea primeşte mai puţini bani. Adevărul este că bugetul Sănătăţii creşte. Anul acesta, Sănătatea a avut un buget de 8,