Un vestigiu unic în România și rarisim în Europa întins pe o suprafață de 500 de metri pătrați va fi strămutat. Este vorba de o ecluză care datează din Evul Mediu, ecluza șanțului de apărarea a Cetății Timișoarei, care va fi extrasă din pământ – ea fiind descoperită în locul unde s-a săpat pentru fundația unui imobil de birouri - și amplasată într-o piațetă publică, pentru a putea fi vizitată oricând de oricine.
”Această variantă presupune mutarea celei mai mari părţi ale stăvilarului cu 30 de metri în piaţeta urbană ce va fi construită cu scopul de a le oferi timişorenilor un crâmpei de muzeu”, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă ocazionată de descoperire, Vlad Gaivoronschi, arhitect responsabil de proiect.
În șantierul de la a cincea clădire de birouri din Piața 700 din Timișoara a fost dezvelită, în iulie, centura exterioară de fortificații a cetății medievale a Timișoarei, iar înspre glacis (perimetrul în care erau intrezise orice construcții – pentru ca ocupanții cetății să poată trage liber cu tunul împotriva eventualilor atacatori) s-a descoperit ecluza care gestiona șanțul de apărare. ”Este o descoperire cu caracter unic în țară și chiar la nivel european, deoarece nu mai sunt alte ecluze de secol XVIII de fortifacții de tip bastional cercetate”, explică Ovidiu Bozu, responsabilul științific al cercetării arheologice preventive.
Reprezentanții investiției au făcut demersuri către Ministerul Culturii pentru conservarea ecluzei, iar varianta acceptată de oficialii din Capitală, din cele trei propuse, a fost cea care va permite vizitarea permanentă a importantului vestigiu istoric unic în țara noastră. (Sursa foto:Eye in the sky)
Săptămâna aceasta, Ministerul Culturii, prin Comisia Naținală a Monumentelor Istorice a decis extragerea ecluzei din pământul în care a fost descoperită. ”Ecluza care a fost descoperită în Pia