Pe 19 noiembrie a fost Ziua Mondiala a Toaletei, o buna ocazie pentru constientizarea faptului ca 2,5 miliarde de oameni, adica 35% din intreaga populatie a globului, nu au acces la instalatii sanitare sigure si igienice.
Nu este vorba doar de o catastrofa umanitara sau legata de sanatatea publica. Lipsa toaletelor se traduce prin pierderi anuale de 260 de miliarde de dolari pentru economia globala, potrivit Quartz.
Surprinzator este faptul ca principala cauza a acestor pierderi nu consta in costurile aferente serviciilor medicale sau orelor de munca pierdute ca urmare a conditiilor insalubre aferente. Pur si simplu oamenii pierd mult timp pentru a gasi latrine.
Banca Mondiala estimeaza ca economia globala ar castiga anual 220 de miliarde de dolari daca toti oamenii din lume ar avea acces la toalete curate.
Aproximativ 114 miliarde din aceasta suma ar proveni din valorificarea timpului pe care oamenii nu-l mai pierd pentru a cauta toalete si doar 11,5 de miliarde din economiile obtinute pe partea de asistenta medicala.
In locurile in care nu exista toalete curate si sigure, o persoana pierde in medie cel putin jumatate de ora pe zi pentru a gasi o toaleta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pe un an, inseamna 7,6 zile. Pentru India, unde in unele zone exista doar 30 sau 40 de toalete la 29.000 de persoane, acest timp pierdut se traduce prin costuri de aproximativ 10,7 miliarde de dolari pe an.
Desigur, si bolile generate de aceste haznale determina pierderi economice.
Aproximativ 1,9 milioane de oameni au murit in 2011 din cauza bolilor diareice, care pot fi prevenite, numarul fiind mai mare decat cel al deceselor cauzate de SIDA. De asemenea, 800.000 de copii mor anual din cauza acestor boli.
Iar igiena precara, in contextul absentei unor facilitati care sa permi